Botox och andra skönhetsbehandlingar

Svenskarna är galna i skönhet. Vi fixar naglar, bekymmersrynkor och köper ansiktsmasker som aldrig förr. Vad trenden beror på finns det delade meningar om, men visste ni att politikerna också vill sänka skatten på manikyr och andra skönhetsbehandlingar?

Det blir mer och mer populärt att fixa sig på olika sätt. Det behöver inte vara stora ingrepp, även enklare behandlingar ökar i popularitet. Det finns olika anledningar till att vi fixar vårt utseende som aldrig förr, ändå är det många som blandar ihop begreppen. Många tror att botox och fillers är samma sak, men det används på helt olika sätt och behandlar också olika saker. Vill du veta mer om botox kan du klicka här.

Varför är det så populärt?

Att vi gillar att fixa oss med olika skönhetsbehandlingar är väl ingen nyhet? Nu vill politikerna uppmuntra oss att fixa istället för att köpa nytt, och därför föreslås sänkt skatt på skönhetsbehandlingar av olika slag.

Populära skönhetsbehandlingar är exempelvis:

  • Botox
  • Laserbehandling (t.ex hårborttagning eller mot åderbråck)
  • Manikyr
  • Hudföryngring
  • Tandblekning

Men varför är vi så många som vill fixa oss? Många menar att det beror på att vi lever i ett skönhetsfixerat samhälle. Social kompetens kombineras med ett fixat och färdigt yttre. Kan det bero på utseendekomplex? Är vi helt enkelt inte nöjda med hur vi ser ut?

Men ett annat svar kan vara att vi helt enkelt kan. Tekniken har gått framåt enormt de senaste åren och det är inte ens särskilt dyrt längre. Tillgängligheten är betydligt bättre än förut, när det till och med rapporteras om tandkliniker som erbjuder botox och fillers. Riskerna är lägre och vi har bättre system för certifiering idag än vad vi hade förut, även om det finns saker att ta itu med på den fronten också.

Tydligen är det inte bara vanligt att människor använder botox för att förbättra sitt utseende… Vad sägs om kameler? Oavsett vad man själv tycker om botox är det spännande att fundera på tillgängligheten. Kanske är det så att vi mer och mer närmar oss ett samhälle där mindre ingrepp är en del av vårt identitetsövertagande