Den viktiga sömnen

Sovande manHur mycket du sover kommer att påverka hur du ser ut, och hur du mår. Därför är det viktigt att man får tillräckligt med sömn.

Sömnen är den tid på dygnet då kroppen ska återhämta sig. Det är när vi sover som musklerna och immunförsvaret byggs upp. Alla har hört att man bör sova åtta timmar per dygn, men det är få som gör det. Alla sätter dock inte utebliven sömn i relation till saker som minskad muskeltillväxt, rynkor eller envisa förkylningar. Den som sover tillräckligt mycket kommer inte bara att orka mer. Hen kommer även att se fräschare ut.

Skillnader mellan könen

Hur mycket sömn vi behöver varierar från en person till en annan, men på aggregerad nivå finns det skillnader mellan könen. Om du har gjort observationen att kvinnor som inte sovit ordentligt är mer lättretliga så har du faktiskt stöd i vetenskapen. Forskning visar att dålig sömnkvalitet hos kvinnor kan orsaka dåligt humör, ilska och depression, skriver tidningen Må Bra. Detta gäller inte i samma utsträckning för män, även om skillnaderna som redan nämnts är större mellan individer än mellan grupper.

Varför är kvinnor mer känsliga för sömnbrist? Enligt en forskare som citeras i artikeln i Må Bra beror det på att de använder hjärnan mer. Och precis som man behöver sömn för att återhämta sig när man har använt musklerna, så behöver man återhämta sig när man har använt hjärnan.

Tips för bättre sömn

  • För att kunna somna måste kroppen kunna sänka kroppstemperaturen någon grad. Därför är det viktigt att inte ha det för varmt i sovrummet. Har man element i sovrummet kan man sätta det på en lägre temperatur än i resten av bostaden, men bor man i en etta kan man inte lösa det på detta sätt. Då kan man istället vädra ordentligt en stund innan man går och lägger sig.
  • Att vistas i dagsljus gör oss piggare, men det gör också att vi sover bättre när det är mörkt. I dagsljus bildas nämligen ämnet melatonin, som är viktigt för att vi ska sova ordentligt. Mer om melatonin finns att läsa här.
  • Ha helst inga skärmar i sovrummet: ingen tv, ingen dator, och helst ingen mobiltelefon. Om du använder den sistnämnda som väckarklocka, eller har en app för att mäta hur mycket du verkligen sover, kan du göra ett undantag för telefonen. Men bäst är att ha telefonen i ett annat rum, i flygplansläge eller avstängd, under natten.
  • Läs inte i sängen! Köp en skön fåtölj där du kan sitta och läsa innan du går och lägger dig. Ju mindre man gör i sängen, desto bättre, för kroppen ska inte vänja sig vid att vara vaken i sängen. I sängen ska man sova och inget annat.
  • Försök hålla regelbundna tider. Gå och lägg dig vid ungefär samma tid varje kväll, och gå upp vid samma tid varje morgon.
  • Sömnen ger inte bara bättre effekt av träningen, det funkar även tvärt om. Den som motionerar regelbundet kommer att sova bättre.

Visst är det viktigt att äta rätt, men sömnen är lika viktig.