Skönhet även för män

Skönhetsingrepp och smink har länge förknippats med femininitet och det kvinnliga könet. På senare år har det däremot blivit allt vanligare att män vänder sig till skönhetskliniker och sminkhyllan, en trend som går emot stigmat av att det skulle vara omanligt. En positiv vändning som gör att allt fler får känna sig extra vackra.

Trots att skönhetsmarknaden domineras av kvinnor är den manliga marknaden på uppgång. Alla vill känna sig vackra och strålande, det är dags att lägga den gamla bilden av att det skulle vara omanligt åt sidan. Oavsett om det gäller smink eller botox finns det inga hinder för män att ge sig på skönhetstrenden. Är det så att du har rynkor som du stör dig på och som skapar onödig irritation kan en botoxbehandling vara det du behöver. Har du frågetecken rörande botox kan du läsa mer på http://narvaderma.se/behandlingar/botox-botulinum-toxin/, där hittar du allt du behöver veta.

Smink för män ökar mest

Av de produkter och ingrepp som ökar mest när det kommer till skönhet för män är det just sminket som dominerar. I en butik i Luleå har man sett en ökning de senaste åren där män i allt större utsträckning börjat köpa produkter som får en att se piggare och mer alert ut. I samma artikel kan man läsa att det främst handlar om artiklar för huden, artiklar som döljer finnar eller får huden att se slätare ut. Än har det inte blivit så utbrett att det handlar om manlig mascara eller läppstift utan det är just de produkter som håller huden fräsch och strålande som är trenden just nu. Hur vi sminkar oss ändras dock över tiden. I Sydkorea har marknaden för manligt smink exploderat så pass mycket att man börjat fundera över att mynta begreppet ”K-beauty” som en efterföljare till de redan kända K-pop och K-movies.

Precis som med allt här i världen finns det extrema fall även i skönhetsbranschen. När inte smink eller botox räcker till tar en del till plastikoperationer för att nå sitt önskade utseende; något som kan väcka uppmärksamhet. Ett sådant fall går att läsa om på Expressen där de skriver om en man från Storbritannien som lagt ned flera hundratusen kronor på att se ut som fotbollspelaren David Beckham. Trots att mannen är arbetslös lägger han alla pengar han får tag i på ingreppen, ungefär 5000 kronor i veckan. Detta får en att ställa frågan hur långt skönhetstrenden kan komma att gå. Kommer vi i framtiden själva att bestämma exakt hur vi ser ut, likt ett datorspel? Kommer det finnas ett idealiskt utseende att sträva efter? Hur det än utspelar sig är det viktigt att minnas att trender kommer och går snabbare än vad man tror. Att män ska sminka sig kan kännas nytt, men faktum är att det på 1600-talet ansågs vara manligt att sminka sig. Alltså kan man se sminkningen som en återkommande trend.